THE GREEK DESIGN [ PROJECT ]
  • Home
  • NEWS
  • C3 LAB
  • Contact

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ επαναΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΛΟΓΟΤΥΠΩΝ

Θεοχάρης Σουρρής

Λέξεις κλειδιά:
Οπτική ταυτότητα, logo, old school / new school, redesign, αναδιαμόρφωση, street art, σύγχρονη αγορά, εκσυγχρονισμός, δημιουργικός σχεδιασμός.

​Ο σκοπός του άρθρου
Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα απλό παράδειγμα δημιουργικού επανασχεδιασμού λογοτύπων. Ουσιαστικά χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχουν λογότυπα μεγάλων εταιριών, τα οποία θεωρήθηκαν κλασικά ή ξεπερασμένα, δημιούργησε νέες οπτικές ταυτότητες, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες οπτικές ταυτότητες  δεν είχαν μια τελείως διαφορετική μορφή με βάση το αρχικό λογότυπο, αλλά αποτέλεσαν μία πιο σύγχρονη και επιβλητική εκδοχή του. Αντλώντας στοιχεία από τα σύγχρονα πρότυπα, αλλά και από νέα κύματα τέχνης όπως το street art, δημιουργήθηκαν νέα λογότυπα τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να σταθούν αλλά και να ευδοκιμήσουν, με βάση τα στάνταρ της σύγχρονης αγοράς. 

Κυρίως θέμα
Διάφορες εταιρίες κολοσσοί ανά τον κόσμο, στήριξαν την αναγνωσιμότητά τους, αλλά και ένα μέρος της επιτυχίας τους, στις οπτικές ταυτότητες – λογότυπα που χρησιμοποιούσαν. Δημιουργήθηκαν σύμβολα τα οποία γνωστοποιήθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπου πολλές φορές η αναγραφή της επωνυμίας του προϊόντος, ήταν αχρείαστη στο μέσο καταναλωτή, διότι μπορούσε από ένα σύμβολο, ένα σχήμα, ή και έναν συνδυασμό χρωμάτων, να αναγνωρίσει την εταιρία που προωθεί το προϊόν. Ωστόσο, αυτά τα καταξιωμένα λογότυπα, πιθανώς να σχεδιάστηκαν σε μία άλλη εποχή κάποια χρόνια πριν, με βάση κάποια άλλα στάνταρ και απαιτήσεις,  όπου αν και ακόμα και σήμερα διατηρούν το προϊόν που αντιπροσωπεύουν στην κορυφή, έχουν καταλήξει ντεμοντέ και ξεπερασμένα. Το εν λόγω άρθρο δεν έχει σκοπό να προτείνει νέα σύμβολα και λογότυπους σε εταιρίες που είναι αδύνατον λόγω του ονόματός τους πλέον να αλλάξουν, αλλά να παρουσιάσει μία άλλη εκδοχή τους, η οποία κρατώντας το βασικό χαρακτήρα της εταιρίας, τα κάνει πιο προσιτά, εντυπωσιακά και καλαίσθητα, στους νέους καταναλωτές. Ουσιαστικά το κάθε παράδειγμα παρακάτω, δεν αποτελεί μία νέα ιδέα ή μία καινοτομία ως προς την εύρεση ενός νέου εταιρικού σήματος, αλλά αποτελεί τον αντικατοπτρισμό του στην αγορά του σήμερα.  

Το λογότυπο των Mc’ Donalds
Το βασικό λογότυπο της γνωστής αλυσίδας fast food Mc’ Donalds, απεικονίζει το αρχικό γράμμα Μ του ονόματός της. Τα κυρίαρχα χρώματά του είναι το κόκκινο και το κίτρινο, όπου μέσα από τις αποχρώσεις τους και την αντίφασή τους, δημιουργούν ένταση, επιβλητικότητα, και τραβούν την προσοχή. Ωστόσο η γενική εικόνα, αλλά και γεωμετρία του, θεωρήθηκαν απλοϊκές και λυτές. Το αναδιαμορφωμένο λογότυπο της εταιρίας, κράτησε τα κυρίαρχα χρώματα και το γενικό σύμβολο των Mc’ Donalds, αλλά σαν σύνολο έδωσε μία τελείως διαφορετική αισθητική. Αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά burgers της Αμερικής, τα οποία είναι και το βασικό προϊόν της εταιρίας, και προσθέτοντας το τελευταίο σλόγκαν της, προέκυψε μια πιο σύγχρονη και νεανική εκδοχή του λογοτύπου, η οποίο ωστόσο έδινε  και μια πιο vintage εικόνα μέσω των εφέ που χρησιμοποιήθηκαν. 
Picture

Το λογότυπο της Adidas 
Η Adidas είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες αθλητικών ειδών στον κόσμο. Το λογότυπό της, το οποίο έχει παραμείνει σταθερό από τη δημιουργία της, είναι τρεις κάθετες λοξές γραμμές, όπου από κάτω τους αναγράφεται η επωνυμία της εταιρίας. Πέρα από την ανάγκη για αναδιαμόρφωση, το εν λόγω λογότυπο επιλέχτηκε εξαιτίας των τελευταίων προϊόντων της εταιρίας, τα οποία αν και είχαν πρωτοποριακά graffiti και street art ύφος, δεν είχαν μία αντίστοιχη μορφή λογοτύπου. Ουσιαστικά, σε αυτό το παράδειγμα η γενική μορφολογία του λογοτύπου έμεινε σε παρόμοια γεωμετρία, αλλά τα χαρακτηριστικά του διαφοροποιήθηκαν αρκετά. Με βάση τη νέα μορφή,     οι τρεις γραμμές που η εταιρία χρησιμοποιεί ως σύμβολο, φαίνονται σαν να έχουν γίνει με ρολό χρώματος πάνω σε τοίχο, δίνοντας και την αίσθηση του φθαρμένου. Επίσης το όνομα της εταιρίας αναγράφηκε ξανά στο κάτω μέρος τους, αλλά αυτή τη φορά με μία υπογραφή τύπου graffiti, (tag), γραμματοσειρά. Όπως φαίνεται παρακάτω η μορφολογία του λογοτύπου παρέμεινε σχεδόν ίδια, αλλά η γενική εικόνα του άλλαξε αισθητά. Η τελευταία εικόνα του παραδείγματος, παρουσιάζει διάφορες επιμέρους χρωματικές εκδοχές που έγιναν.
​
Picture

Το λογότυπο της βότκας Ciroc
Η βότκα ciroc είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες και διάσημες εταιρίες βότκας των τελευταίων χρόνων. Πολλοί διάσιμοι αστέρες του εξωτερικού συχνά τη διαφιμίζουν στα βίντεο κλιπ τους, καθώς διατιρεί έναν ιδαίτερα εκεντρικό προωθιτικό χαρακήρα. Το βασικό λογότυπο της εταιρίας ωστόσο, είναι πολύ απλοϊκό, με συνηθισμένες γραμματοσειρές, με απλά χρώματα, χωρίς κάποια ιδιομορφία ή κάτι το χαρακτηριστικό, και κυρίως σαν γενικό σύνολο, δεν αναδεικνύει ούτε στο ελάχιστο τον εκκεντρικό αλλά και δυναμικό χαρακτήρα του προϊόντος. Η νέα εκδοχή του κρατώντας το χαρακτηριστικό τρίγωνο – βέλος, και τοποθετώντας και την ιδιαίτερη γεωμετρία του δοχείου που συσκευάζεται τον προϊόν, μέσα σε μία αρκετά ξεχωριστεί γραμματοσειρά, δίνει μία έντονη και πολύ επιβλητική εικόνα, με δυναμικότητα και προσωπικότητα, κάτι που θεωρήθηκε αναγκαίο για την συγκεκριμένη εταιρία. 
Picture

Marshall logo
Η Marshal, είναι μία από τις πιο γνωστές και ακριβοπληρωμένες εταιρίες κατασκευής μουσικών οργάνων, και αντίστοιχου εξοπλισμού. Το logo της αποτελείτε από μία καλλιγραφική γραμματοσειρά, η οποία αναγράφει την επωνυμία της εταιρίας, και τη λέξη amplification από κάτω. Αν το αρχικό λογότυπο και είναι αρκετά καλοσχεδιασμένο, δε δημιουργεί κάποιους συνειρμούς  σχετικά με το ύφος την ταυτότητα, και την προσωπικότητα της εταιρίας στον καταναλωτή. Η αναδιαμορφωμένη μορφή του, κρατώντας το γενικό σκεπτικό και ιδέα, δίνει ένα πιο ροκ και  vintage αρτίστικ χαρακτήρα στο λογότυπο, ο οποίος θεωρήθηκε πως προσαρμόζεται καλύτερα στις απαιτήσεις, τους στόχους, και τον σκοπό της εταιρίας. Γενικότερα δημιουργεί την παράδοξη αντίθεση, ότι είναι new school και vintage  ταυτόχρονα. Τέλος να επισημανθεί, πως η νέα ανασχεδιασμένη μορφή, μπορεί να σταθεί εξίσου καλά, και χωρίς κάποιο background ή φόντο στο πίσω μέρος. 
Picture

Αναπτήρες Zippo
Το πέμπτο και τελευταίο παράδειγμα αυτού του άρθρου, έχει μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα. Το λογότυπο που αναδιαμορφώθηκε, ήταν εκείνο της εταιρίας Zippo. Η συγκεκριμένη εταιρία κατασκευάζει ίσως τους πιο ιδιαίτερους αλλά και ακριβούς αναπτήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το σχεδόν τετράγωνο σχήμα τους, και η μεταλλική τους υφή, τους δίνουν ένα πολύ ξεχωριστό ύφος και προσωπικότητα. Η μικρή διαφοροποίηση που έχει αυτό το παράδειγμα, είναι πως το λογότυπο δεν αναδιαμορφώθηκε σχηματικά, ή σαν concept, όπως τα προηγούμενα, αλλά κρατήθηκε σχεδόν ίδιο. Ουσιαστικά απλώς σχεδιάστηκε μία πιο σύγχρονη και εντυπωσιακή εκδοχή του αρχικού. 
Picture

Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.